StG @ SI vol. 11

Kdy / 22.05.2019 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Plány na obří urychlovač v laboratoři CERN / Jana Faltová (MFF UK)

Co bude, až LHC (Large Hadron Collider) nebude? Přijďte si poslechnout o plánech na 100 km dlouhý kruhový urychlovač (Future Circular Collider) v CERN.


Od molekulových a laserových paprsků k ozónové díře nad Antarktidou / Ivo S. Vinklárek (JH IPC AV ČR a MFF UK)

Úbytek ozonové vrstvy je důsledkem uvolňování chlóru z freonů. Ty jsou ale známy z laboratorních podmínek svou velmi nízkou reaktivitou. Jak je tedy možné, že se freony ve stratosféře rozpadají a vytváří ozónovou díru nad Antarktidou? Odpověď si nastíníme v přednášce o studiu molekulových klastrů, jejichž význam prorůstá přes fyziku atmosféry, astrochemii, stabilitu biomolekul a mnohá další témata.


Jak neurony kódují / Tomáš Bárta (FGÚ AV ČR, INRA SU)

Je známo, že neurony jsou zodpovědné za přenos a zpracování informace v mozku. Jak ale mozek schopen pomocí elektrických a chemických signálů reprezentovat a přenášet informaci? V odpovědi neuronů na vnější podnět musí být obsažena veškerá důležitá informace o tomto podnětu. Jsme schopni tuto informaci zpětně přečíst?

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!